dinsdag 18 februari 2020

Een pensioen opbouwen met een robot? Dat werkt zo

Een standaardreactie op de vraag of iemand afhankelijk is van technologie is ontkenning; ‘Natuurlijk kan ik zonder’. In de werkelijkheid is dit vaak een ander verhaal. We zijn gewend geraakt aan de gemakken die technologie met zich meebrengt. Op persoonlijk niveau zijn er al tientallen toepassingen te bedenken in het dagelijks leven waar de mens afhankelijk is van technologie, maar in veel industrieën speelt technologie een meer dominante rol. Robots staan aan de wieg van automatisering en velen banen dreigen overbodig te zijn in de toekomst. De vraag is, hoe afhankelijk van technologie zijn we en hoe kan de mens technologie, robots, in hun voordeel gebruiken?


Robots in de logistiek

Vandaag de dag wordt tachtig procent van de werkzaamheden binnen een warenhuis uitgevoerd door mensen. De overige twintig procent wordt opgevuld door lopende banden, scanners, computers en overige machines. Het proces waar een persoon een product van de een naar de andere plek moet brengen lijkt simpel, maar blijkt toch ingewikkeld. Een robot kan een taak uitvoeren die altijd dezelfde uitkomst geeft. Het moment dat er iets afwijkt van de norm, zoals een kledingstuk met een grote vlek, snapt de robot niet meer wat het moet doen. Dit is de grote reden dat het overgrote deel van de werkzaamheden nog wordt uitgevoerd door de mens. Desalniettemin wordt er fanatiek geëxperimenteerd met technieken als machine-learning. De kunstmatige intelligentie van de robots wordt getraind, zodat de robot elke situatie succesvol kan afhandelen. De verwachting heerst dat in de toekomst een robot de vrachtwagens leeghaalt en alle producten op de juiste plek aflevert in het warenhuis. Een paar dagen later brengt de robot het product weer op weg naar de klant. De grote bedrijven durven nog geen harde uitspraken te doen over de toekomst, maar een ding is zeker; robots zullen een groot deel uitmaken van de toekomst.

Robots in de zorg

Een industrie waar de technologie met open armen wordt ontvangen is de zorg. Waar de ene dokter wat conservatiever, wat voorzichtiger is, kan de innovatie voor de ander niet snel genoeg. De start-ups in de zorg komen als paddenstoelen uit de grond met de meest uitdagende ideeën. Het idee heerst dat robots binnen de zorg alleen ingezet kunnen worden voor scans van het lichaam en precieze operaties met robotarmen. In de realiteit is het vooral kunstmatige intelligentie die de opmars maakt in het verstoren van deze industrie. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van het zelflerende mechanisme van kunstmatige intelligentie tijdens het stellen van een diagnose. Met slechts een scan van het lichaamsdeel in kwestie kan de kunstmatige intelligentie patronen herkennen en direct een behandelplan bedenken. Dit kan de volgende stap betekenen voor het zelfstandig diagnosticeren van patiënten. Dit is maar één voorbeeld van de vele oplossingen die robotica kan bieden in de zorg. Denk bijvoorbeeld ook aan kunstmatige protheses, assistentie tijdens operaties, oplossing voor mentale gezondheid en de vele administratieve taken die uit handen worden genomen van de dokter. Het is een industrie waar letterlijk levens op het spel staan, innovatie zal daarom niet van de een op de andere dag gebeuren, maar de ideeën zijn onomkeerbaar.

Zelfrijdende robots

De robots die hoogstwaarschijnlijk van de meeste aandacht genieten zijn de zelfrijdende auto’s. De afgelopen jaren is er voor miljarden geïnvesteerd in een volledig zelfrijdende auto. Op dit moment bestaan er verschillende auto’s, zoals de Tesla, waar het mogelijk is om geassisteerd te worden tijdens het rijden. Op snelwegen is het niet eens meer nodig om het stuur aan te raken, het rijden kan de auto allemaal zelf. Een camera, radar, lidar en de kunstmatige intelligentie maken het autonoom rijden van de auto mogelijk. De assistentie van robots kan verdeeld worden in vijf niveaus. Niveau één heeft geen ondersteuning van robotica, niveau vijf geen ondersteuning van een mens. Niveau drie is waar op dit moment mee gewerkt wordt in de commerciële autoverkoop. Achter de schermen wordt al jaren geëxperimenteerd wie er als eerste het laatste niveau bereikt. Bedrijven als Tesla, Google, General Motors en Uber concurreren met elkaar om als eerste een volledig zelfrijdende auto af te leveren voor het grote publiek. Over een ding zijn zij het wel eens; de zelfrijdende auto komt er en waarschijnlijk binnen enkele jaren.

De controverse rondom robots

Hetgeen wat al tientallen jaren beschreven wordt in fictieve romans en wetenschappelijke papers zijn de gevaren van robots. Aan de ene kant van de munt wordt er de afgelopen jaren meer dan 100 miljard geïnvesteerd in onderzoek en productie van robots, maar aan de andere kant wil niemand er iets van weten. Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 17% van de vrouwelijke en 34% van de mannelijke ondervraagden zich vertrouwd zou voelen in een volledige zelfsturende auto. Dit is een voorbeeld, maar de onrust begint als men zich afvraagt wat er gebeurt als straks robots ons lot bepalen als rechter, advocaat of docent. Stel dat het volledige parlement in de toekomst bestaat uit robots gevoed door kunstmatige intelligentie, is er dan nog wel plek voor de mens op deze aarde? Het zijn ontrustende vragen die een mens zichzelf kan stellen waar simpelweg nog geen antwoord op is. Voor nu lijkt het verstandiger de focus te richten op de voordelen die robotica met zich mee brengt.

Robots voor je oude dag

De eerder genoemde toepassingen van robots klinken misschien ver weg en als een toekomstscenario. Echter, robots worden meer gebruikt dan men misschien doorheeft. Binnen de aandelenmarkten, forex markten en tegenwoordig ook de cryptocurrency markten wordt er actief gebruik gemaakt van robots. De robots voeren de orders uit aan de hand van technische analyse, zonder dat hier een mens aan te pas komt. De menselijke emotie wordt uitgeschakeld en puur vooraf bepaalde keuzes worden uitgevoerd. Op deze manier kan de robot, in dit geval een geprogrammeerd systeem, een rendement opleveren dat bijdraagt aan het pensioen van de investeerder. Deze technologie wordt al jaren toegepast door de grote beleggers op Wall Street, maar nu kan iedereen van deze toepassing genieten. Duizenden programmeurs houden zich dagelijks bezig met het ontwikkelen van handelsrobots op basis van technische indicatoren. Met gebruik van kunstmatige intelligentie worden deze robots steeds slimmer en kunnen zij nog beter beleggen. Partijen als RevenYOU maken het mogelijk om via een mobiele applicatie in enkele minuten een robot op te zetten die vervolgens het werk uit handen neemt. Deze robot belegt dan voor jou in cryptocurrency. Dat is nog eens een inzichtelijke en transparante manier van een pensioen opbouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten